Thajský dezert – Mango Sticky Rice

Ráda bych se s Vámi podělila o recept na jednu thajskou specialitu, která si mě okamžitě po prvním vyzkoušení získala.

Když si tu tak jdete po ulici, na každém rohu tu kromě stánků s nakrájeným ovocem, smoothies a čerstvými mladými kokosy můžete narazit i na oblíbený thajský dezert Mango Sticky Rice.

Používá se na něj speciální druh lepivé rýže, která je uvařená v páře a poté smíchaná s kokosovým mlékem, které do sebe absorbuje. Podává se s kousky manga, navrchu může být posypaná nasekanými oříšky a je zalitá kokosovým krémem. Než jsem tuto chuťovku zkusila, nedovedla jsem si vůbec představit, jak dobré to bude. Na první pohled jsem si říkala, že to vypadá jako obyčejná rýže s mangem a představovala jsem si to podobně, jako náš rýžový nákyp, ale ta chuť je neskutečná!

Thajskou kuchyni Vám blíže přiblížím někdy příště, ale teď už na řadu přichází slíbený recept. 🙂

Mango Sticky Rice

Suroviny na Sticky Rice:

  • 1 hrnek lepivé rýže
  • 200 ml kokosového mléka (Nejlepší kokosové mléko, které jsem ochutnala a je možné ho u nás pořídit, je od firmy Aroy-D, jeho složení je opravdu čisté a s těmi z plechovek se nedá srovnat.)
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • špetka soli

Suroviny na kokosový krém:

  • 150 ml kokosového mléka
  • 1 lžíce rýžové mouky
  • 2 lžíce vody
  • špetka soli

…a samozřejmě MANGO 🙂

Lepivou rýži určitě seženete v některém asijském obchodě i u nás, ale pokud byste doma měli jen normální rýži, zkuste to s ní, určitě se to povede taky! 🙂

Příprava Sticky Rice: 

Rýži je potřeba před uvařením nejprve pořádně propláchnout, aby se z ní vypláchl všechen škrob. Po propláchnutí přemístíme rýži do hrnce a zalejeme vodou. Rýži necháme namočenou alespoň na 4 hodiny nebo nejlépe přes noc a až poté vaříme.
  1. Rýži uvaříme buď klasicky v hrnci, nebo můžeme použít rýžovar. V Thajsku ji vaří v páře v bambusovém parníku, (ten mimochodem vypadá jako slaměný klobouk), který umístí nad hrnec s vroucí vodou, ale ne každý má tuto možnost 😀 Já jsem ji uvařila úplně klasicky a také se povedlo. 🙂
  2. Mezitím, než se nám rýže uvaří, dáme si do hrnce 200 ml kosového mléka, 2 lžíce kokosového cukru a špetku soli, promícháme a přivedeme k varu. Poté stáhneme teplotu na mírný plamen a ještě chvíli ohříváme, abychom dosáhli krémové struktury kokosového sirupu.
  3. Jakmile bude rýže uvařená, přemístíme ji do misky a zalijeme právě uvařeným kokosovým sirupem. Pořádně promícháme, misku přiklopíme a rýži necháme odstát nejméně půl hodiny až hodinu, aby rýže sirup vstřebala. Občas rýži zkontrolujeme a promícháme.
Příprava kokosového krému:
  1. Do hrnce nalejeme 150 ml kokosového mléka, vedle si v hrníčku rozkvedláme 1 lžíci růžové mouky ve 2 lžících vody a tuto směs přimícháme do hrnce ke kokosovému mléku.
  2. Přidáme špetku soli a za stálého míchání přivedeme krém k varu. Rýžová mouka nám krém pěkně zahustí a případně můžeme mouky přidat více, pokud chceme mít krém hustší. Jakmile je krém uvařený, před podáváním ho necháme ještě chvíli odstát.
A můžeme servírovat: Kopeček rýže ozdobíme nakrájeným mangem a polijeme teplým kokosovým krémem. Někdo ještě navrch sype nasekané oříšky nebo strouhaný kokos, to už podle chuti. 🙂 A jestli si tento dezert zamilujete třeba tak, jako já, dejte si rýže větší porci a máte místo dezertu rovnou sladký oběd.

TIP: Jestli zrovna neseženete krásně čerstvé a měkké mango, klidně recept vyzkoušejte s banánem, ten se taky občas místo manga používá. A nebo zkuste jakékoli jiné ovoce a dejte mi pak vědět, co se Vám osvědčilo. 🙂

Mango Sticky Rice najdete v Thajsku nejen u stánků na ulicích, ale také v téměř každé restauraci. Novinkou se stala i Durian Sticky Rice, tu jsem ale ještě nezkoušela, protože jsem durianu tak úplně nepropadla. Ale třeba bude nakonec ještě lepší, než s mangem. 🙂